Kuchnia
kuchnia egipska oparta jest głównie na bazie kuchni arabskiej połączonej z kuchnią północnoafrykańską. Obiad zaczyna się od podania przystawki, która składa się z marynowanych warzyw z sosami. Zazwyczaj serwuje się zupę: mięsną, warzywną lub rybną. Następnie dania główne, które przeważnie składają się z mięsa: jagnięcego, kurczaka czy mięsa gołębiego, głównie przyrządzane są na grillu z dużą ilością ziół (pietruszki, kminku, kurkumy). Będąc w Egipcie można spróbować Koszari, Baklawi, Aiszu, Umm Ali (wyśmienite ciasto francuskie przekładane orzechami i rodzynkami nasączone mlekiem). Najpopularniejszymi daniami są kebab i kofta. Smakosze owoców morza również znajdą dla siebie wiele pysznych potraw.
Napoje
zarówno kawy jak i herbaty w Egipcie są mocne. Popularnym naparem jest Karkade, który uzyskuje się z liści hibiskusa. Nie można pominąć tradycyjnego piwa Stella, które produkowane jest w Kairze. Wodę należy pić jedynie butelkowaną.
Pamiątki
najpopularniejszymi pamiątkami kupowanymi w Egipcie są perfumy. W sklepach można kupić ich czyste esencje - olejki o silnych aromatach. Kolejnym produktem cieszącym się ogromną popularnością jest Szisza (fajka wodna) ceny przeliczając na PLN wahają się od 20 do 80 PLN. Będąc w Egipcie warto zainteresować się wyrobami ze złota i srebra, gdyż ceny są niższe a biżuteria niepowtarzalna. Natomiast uwagę smakoszy przykuje ogromny wybór różnorodnych przypraw i ziół. Są one zawsze świeże i bardzo aromatyczne. Pamiętać należy, że mimo podanej ceny należy podjąć próbę targowania, ponieważ jest to ważnym egipskim zwyczajem. Dodatkowym argumentem za targowaniem jest korzyść w postaci niższej ceny zakupu – z reguły jest to przynajmniej 20 – 30% mniej ceny wyjściowej.
W restauracji
zarówno w restauracjach jak i w hotelach należy zostawiać napiwki. Za każdą drobną usługę należy dawać drobny napiwek tzw. bakszysz.
Fotografowanie
należy przestrzegać kilku pisanych i niepisanych zasad: nie wolno fotografować obiektów wojskowych, portów i mostów. Fotografowanie wnętrz egipskich muzeów, grobowców czy świątyń z reguły są zabronione bez uiszczenia opłaty. W niektórych (np.: grobowcach) nie wolno używać lamp błyskowych. Zawsze należy zapytać o pozwolenie osobę, której chce się zrobić zdjęcie. W celu uniknięcia wrogich reakcji i zranienia uczuć nie należy fotografować biedoty, a jeśli już - pamiętajmy zawsze o bakszyszu.
Ubiór
kobiety nie powinny nosić szortów, spódnic, bluzek odkrywających ramiona. Mężczyźni powinni nosić koszule zakrywające barki. W meczetach i miejscach świętych obowiązuje bezwzględnie zakrycie ciała, w niektórych miejscach łącznie z nakryciem głowy.
Targowanie
dopuszczalne jest prawie wszędzie, szczególnie w sklepach z pamiątkami i na bazarach. Jeśli kupujący nie próbuje się targować to wtedy jego zachowanie może zostać odebrane za niegrzeczne.
Bezpieczeństwo
przede wszystkim dotyczy kobiet, które mogą podczas wycieczki napotkać się na zbyt nachalne zaczepki ze strony Egipcjan. Europejki postrzegane są jako kobiety lekkich obyczajów, dlatego powinny zachować skromny ubiór, nie odsłaniać zbyt wiele ciała i najlepiej, aby podróżowały w towarzystwie męskim. Korzystając z publicznych środków komunikacji kobiety powinny usiąść wśród innych kobiet lub z podróżującym mężczyzną. Najbezpieczniej przedstawiać towarzysza jako małżonka. Pamiętać należy o zaopatrzeniu się w wody butelkowane, ponieważ woda nawet po wielokrotnym przegotowaniu nie jest zdatna do picia.