32 433 00 13
693354404
Schowek ofert ()
Hiszpania

Hiszpania

Zobacz oferty
Powierzchnia
504645 km2
Stolica
Madryt
Największe miasta
Madryt, Barcelona, Walencja, Sewilla
Język urzędowy
hiszpański
Waluta
euro
Ludność
46661950 osób
Strefa czasowa
czas polski + 1h
Podział administracyjny
Hiszpania dzieli się na 17 wspólnot autonomicznych, 2 miasta autonomiczne (Ceuta i Melilla).
 Madryt
 Madryt_widok
 Plaza de Major
 Plaza de Major_widok
 Barcelona Gaudi
 kolejka linowa w Barcelonie
 Collage
 plaża na Teneryfie
 szałas z baren w luksusowym hotelu
 ceramiczna mozaika w parku Guell
 hiszpańska Katedra
 Sevilla,Plaza de Espana
 Barcelona, Katedra Sagrada Familia
 Madryt,plaza de cibeles
 hiszpańska prowincja
 Winiarnia
Informacje
  • Informacje MSZ
  • Warto zobaczyć
  • Informacje praktyczne
  • Porady i zwyczaje
  • Religia i kultura
  • Placówki dyplomatyczne
  • Warto wiedzieć
  • Klimat
Informacje
Porady i zwyczaje

Kuchnia
hiszpańska kuchnia jest bardzo charakterystyczna. Jest rajem dla miłośników ryb i owoców morza, ponieważ są one podstawą rozmaitych przekąsek (tapas), a przy tym nawet w miejscach oddalonych o setki kilometrów od wybrzeża nie tracą nic na smaku i świeżości. Niestety nie należą do tanich, może z wyjątkiem najpopularniejszych gatunków ryb, np. dorsza, wątłusza oraz kałamarnic. Potrawy mięsne przyrządzane są głównie na ruszcie, podawane są z kilkoma smażonymi ziemniakami i paroma listkami sałaty lub solone albo suszone i podawane jako przystawka oraz na kanapkach. W kuchni hiszpańskiej również popularne są potrawy z dzikiego ptactwa.

Napoje
najpopularniejszym napojem w Hiszpanii jest wino, które stanowi nieodłączny dodatek do posiłków. Tradycyjnym winem andaluzyjskim jest de Jerez, podaje się je zmrożone. W takiej formie pasuje doskonale do tapas i jak wszystko w Hiszpanii ma bardzo dużo odmian. Dzieli się przede wszystkim na fino, czyli Jerez seco (wytrawne) i oloroso, czyli Jerez dulce (słodkie).

W restauracji
napiwek jest już wliczony w cenę rachunku.

Organizatorzy.
Lista organizatorów.
facebook