Kuchnia
angielską kuchnię charakteryzują śniadania na gorąco, popołudniowe herbaty i tradycyjne puddingi. Pełne angielskie śniadanie składa się z jajek na bekonie, pieczarek i pomidorów z grilla, baranich kiełbasek, kaszanki oraz grzanek. Do kilku znanych brytyjskich przysmaków należą: Laverbread – danie przyrządzane z ciemnych wodorostów, podawane na zimno z owocami morza lub na ciepło z bekonem, grzanką i pomidorem. Shepherds’s pie (ciasto pasterza) przyrządzane z posiekanej jagnięciny i zapiekany pod warstwą ziemniaków purée. Cornish pasty - mięso i warzywa zapiekane w cieście.
Napoje
Anglicy są słusznie postrzegani jako najwięksi na świecie miłośnicy herbaty. Herbata pochodzi zazwyczaj z Indii lub Sri Lanki i pita jest z mlekiem oraz cukrem. Wspominając o popularnych napojach w Wielkiej Brytanii należy wymienić jeszcze szkocką whisky, gin, grog. Zachodnia Anglia słynie z jabłecznika.